İcra Dosyası Açıldıktan Kaç Gün Sonra Haciz Gelir?

İcra dosyası açıldıktan sonra haciz gelme süresi, ödeme emrinin tebliğine ve ödeme emrinin türüne göre değişiklik göstermektedir.
Tarafınıza tebliğ edilen ödeme emrinin sağ üst köşesinde ödeme emri formunun numarası yer alır. Bu forma göre ödeme emrine itiraz ve ödemenin süresi farklılık gösterir.
Takip türüne göre haciz süresi
Örnek No:4-5
PARA BORCUNA VEYA TEMİNAT VERİLMESİNE VEYA BİR İŞİN YAPILMASINA VEYA YAPILMAMASINA, İRTİFAK HAKKININ VEYA GEMİ ÜZERİNDEKİ İNTİFA HAKKININ KALDIRILMASINA İLİŞKİN İLÂMLARIN YERİNE GETİRİLMESİNDE
İlamların icrasında ödeme süresi 7 gündür. 7 gün içinde ödeme yapmazsanız ve takibi durduracak bir şey yapmazsanız (bkz. Tehiri İcra) tarafınıza haciz uygulanır.
Örnek No:7
İLAMSIZ TAKİPTE ÖDEME EMRİ
İlamsız takiplerde borcu ödeme süresi 7 gündür. 7 gün içinde borcu ödemez veya itiraz etmezseniz haciz işlemlerine başlanır. Araç, Tapu, Sgk, bank hesapları ve taşınır diğer mallarınız üzerine haciz konulabilir.
Örnek No:13
ADÎ KİRAYA VE HASILAT KİRALARINA AİT TAKİPTE ÖDEME EMRİ
Örnek no:13 kira ve aidat borcuyla ilgili takiplerdir. Bu takipte itiraz süresi 7 gün, ödeme süresi 30 gündür. 30 gün içinde ödeme yapılmazsa haciz başlar. Öte yandan takip tahliye talepli başlatılmışsa alacaklı taraf 30 gün sonra icra mahkemesinden tahliyenizi de talep edebilir.
Bu sürelerin dışında sürece etki eden diğer faktörler:
- İcra Dairesinin İş Yükü: İcra dairelerinin iş yükü, dosyaların incelenme ve işlem görme sürelerini doğrudan etkiler.
- Borçlunun Mal Varlığı: Borçlunun mal varlığı hakkında yapılan araştırmaların süresi, haciz işlemlerinin başlangıcını geciktirebilir.
- Borçlunun İtirazı: Borçlunun icra takibine itiraz etmesi durumunda, itirazın değerlendirilmesi için ek süre gerekebilir.
- Haciz Türü: Haczedilecek malın türü ve bulunduğu yer de süreyi etkileyebilir. Örneğin, taşınır mallara yapılacak haciz, taşınmaz mallara göre daha uzun sürebilir.
Genel Olarak Süreç:
Normal şartlarda, icra takibi başlatıldıktan sonra borçluya ödeme emri gönderilir. Borçlu bu emre belirli bir süre içinde itiraz etmezse veya borcunu ödemezse haciz işlemleri başlar. Ancak, yukarıda belirtilen faktörler nedeniyle bu süreç uzayabilir.
Haciz İşlemleri:
- Haciz Talebi : Alacaklı, icra dairesine haciz talebiyle başvurur.
- Haciz Kararı: İcra dairesi, haciz kararını verir.
- Haciz Memuru: Haciz memuru, karara göre borçlunun malına giderek haciz işlemini gerçekleştirir.
Önemli Not:
Hacizden önce normalde borçluya ödeme emri ihtarı gönderilir. Bu ihtarda, borcunun ödenmesi veya itirazda bulunması için süre verilir.Bazı durumlarda, örneğin borçlunun malının kaçırılma ihtimali varsa, icra dairesi haciz sürecini hızlandırabilir.(Bkz. İhtiyati Haciz)